Sambolagen i praktiken

Trots att det var länge sedan vi flyttade ihop, har vi aldrig pratat sambolag förrän i början av den här sommaren. Ni vet, den som syftar till att definiera vad som räknas som samboende och vad man måste dela med sig av till varann efter ett eventuellt break up. Bra lag. Även i ett sekulärt och ogift samhälle måste man ju kunna kräva varandra på massa saker om man blir less i en relation, liksom.

Men på grund av hemmets invånares brist på erfarenhet i att läsa lagtext tillsammans med vissa befintliga tjurskalletendenser och ”jag vill bestämma själv”-komplex har sambolagen hos oss, på rätt kort tid, hunnit tolkas om rätt fritt och kommit att användas som juridiskt grundat argument mot de flesta av orättvisor som kan uppstå oss emellan. Typ: om den ena har godis och inte den andra, måste den ena enligt sambolagen antingen dela med sig av eller helst ge bort allt godis till det andra. Om den ena har en överlägset bättre plats i soffan, eller väcker den andra alldeles för tidigt på morgonen, kan sambolagen åberopas av den andra och rättvisa skall så åter skipas.

Igår kväll ville så den ena av oss hävda att lagen också tar upp skyldigheten sambos emellan att till fots följa med varandra på längre promenader, strövtåg och allehanda vansinnesfärder. Detta dementerades dock HÖGLJUTT av den andra som tjöt att detta klart regelvidrigt strider mot § 4 som stipulerar den andras rätt att alltid få lov att använda cykel. Och så slängdes det paragrafer och stycken, fram och tillbaka, tills klockan började närma sig stängningsdags på Ica och vi kände att gottistarmen var klart viktigare än munlädret.

Så då knöt jag mina skor och spatserade iväg, med Simon vinglandes på cykel bredvid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s